Så ställer vi om
Kemiföretagen i Stenungsund har flera konkreta projekt på gång för att ställa om sina verksamheter till klimatneutralitet. Och ambitionerna och innovationerna är imponerande. För att hinna ställa om till 2045 planerar företagen, i ett första steg, omställningsinvesteringar på 10 miljarder kronor som kan spara en miljon ton koldioxid per år längs värdekedjan. Här kan du läsa om några av projekten.
Hållbar metanol från koldioxid
Project Air som drivs av Perstorp planerar att producera hållbar metanol från recirkulerade kolväte och koldioxidströmmar samt vätgas och biogas. Målet är att bryta kemiindustrins beroende av fossila råvaror. Metanolen från Stenungsund, som är en av Perstorps största råvaror, kommer att användas i bolagets tillverkning i Europa. Genom den nya hållbara råvaran kommer utsläpp av växthusgaser att reduceras med cirka 500 000 ton koldioxid om året, vilket motsvarar vad hela inrikesflyget släpper ut i Sverige per år. Project Air får stöd av såväl Industriklivet som EUs Innovationsfond på grund av dess stora betydelse för reduktion av växthusgaser, men också för hur det visar hur annan kemiindustrin på ett innovativt sätt kan göra liknande omställningar till cirkulära produktionssystem.
Här kan du läsa mer om: Project Air
Gröna kolatomer – eten från biobaserad etanol och biogas från avfallsprodukter
Eten är en betydande råvara för flera av kemiföretagen i Stenungsund. Traditionellt har eten producerats av fossil naturgas eller olja och behovet av biobaserade och cirkulära råvaror är stort då industrin vill ställa om. Adesso Bioproducts driver Bio-olefins, ett projekt för att se över möjligheterna att bygga en anläggning i Stenungsund för att producera eten från biobaserad etanol och en därtill kopplad biogasanläggning. Målet är att den nya anläggningen ska producera cirka 100 000 ton biobaserad eten per år och 70 GWh biogas per år, vilket innebär betydande positiva miljökonsekvenser för klustret i Stenungsund samt kemiindustrin i stort. Projektet har fått bidrag från Industriklivet på 12,5 miljoner kronor.
För mer information om grön eten: Bio-olefins
Elektrifiering av kracker
INEOS Inovyn planerar att elektrifiera sin krackeranläggning i Stenungsund som producerar byggstenar för att producera PVC-plast. PVC är en viktig ingrediens i allt från medicintekniska produkter och i fordon till byggmaterial, konsumentvaror och inom elektronik. Idag drivs krackeranläggningen på metan som är ett fossilt bränsle. Som ett steg mot en mer hållbar produktion vill INEOS Inovyb ställa om produktionen genom att använda klimatneutral energi som bränsle. Elektrifieringen av krackern innebär en minskning av 12 000 ton koldioxid per år.
Mekanisk och kemisk återvinning av plast
Idag äger Borealis fem återvinningsanläggningar, varav fyra för avancerad mekanisk återvinning av plast. Flera studier och forskningsprojekt om kemisk återvinning av plast pågår hos Borealis, där olika teknologier utvärderas och vidareutvecklas tillsammans med befintliga anläggningar, partners från återvinningsbranschen, akademi och raffinaderi. Kemisk återvinning skulle minska beroende av fossila råvaror i Borealis produktion av nya produkter, samt minska koldioxidutsläpp som skapas vid förbränning av plastavfall.
Läs mer på www.borealisgroup.com
Energieffektivisering och förnybara eller cirkulära råvaror
På Borealis anläggningar i Stenungsund utvärderas flera olika omställningsinitiativ. Det omfattar bland annat energieffektivisering, ångackumulator, nya ångpannor och elektrifiering av en ångpanna, vilket kan ge betydande reducering av företagets klimatpåverkan.
Borealis produktionsanläggningarna förbereds också för att öka andel cirkulära och förnybara råvaror i produktionen, vilket minskar behovet av fossil råvara. Genom utvecklingen av ny teknologi och lösningar för cirkulär ekonomi har Borealis som mål att 2030 kunna erbjuda 1.8 miljoner ton cirkulära produkter och lösningar på marknaden, från dagens produktion på ca 100 000 ton. Idag levererar företaget, som är ISCC +-certifierade, produkter baserat på både cirkulär råvara (Borcycle™) och förnybar råvara (Bornewables™)
Läs mer på www.borealisgroup.com
Fjärrvärme med överskottsenergi
Kemiföretagen i Stenungsund sitter samman i ett kluster där produkter och biprodukter från det ena företaget blir till råvaror för ett annat. Företagen har också ett tätt samarbete med kommunen där bland annat bostäder och kommunala fastigheter värms upp tack vare överskottsvärme från industrin. Överskottsvärmen från kemiföretagen Perstorp och Borealis leds till det kommunala fjärrvärmeverket och bidrar därmed till uppvärmning av samtliga kommunala verksamheter samt 90 procent av hushållen i Stenungsund. Att använda restvärmen är ett exempel på såväl samverkan som energieffektivitet där energi tas tillvara som annars hade gått förlorad.
Vill du veta mer om fjärrvärmen i Stenungsund: Fjärrvärme
(Stenungsunds energi)
Processkyla från avloppsvatten
Kemiindustrier använder vatten för flera olika ändamål till exempel för kemiska reaktioner, som värmeöverföring och för kylning. Ett sätt att minska förbrukningen av färskvatten är att rena och återvinna avloppsvatten. I Stenungsund samverkar Perstorp och Stenungsunds kommun där renat avloppsvatten från kommunens reningsverk blir till kylvatten i Perstorps anläggning. Då rent vatten är en nödvändig resurs för hela samhället är alla sätt att få ner förbrukningen av färskvatten önskvärt. Genom att Perstorp använder renat avloppsvatten sparas 1,1 miljoner kubikmeter färskvatten per år. Projektet har också en fördel i att kunna inspirera och spridas vidare, då teknikutvecklingen kan tillämpas på andra kemianläggningar runt om i världen.
Läs mer om hur spillvatten används i industrin här: Spillvatten som processvatten
(Pressmeddelande)